الكبة الشامية
طيب ازاي نعمل الكبة
1 ك برغل (اسمر ) .ناقص كوب ونصف .. البرغل الابيض لعمل التبولة و يمكن استعماله ايضا في الكبة (استعملي المتوفر)
1 ك لحم غنم هبرة (احمر خالي من الدهن )
1 بصلة كبيرة - او بصلة و نصف
1 ك لحم مفروم لعمل العساج
صنوبر نصف كوب
بهارات شرقية (ملح قلفل) - بهارات خليجية (يمكن الاستغناء عنها )
الطريقة
الكبة سهلة خالص مش صعبة زي ما بيتصور الناس
شوفي .. اغسلي كيلو البرغل كثير قوي .. لغايت لما تطلع كل الشوائب اللي فيه بعدين صفيه في مصفه ذا ت عيون صغيرة ( او حتي امسكي كبشة كبشة و اعصريها بأيدك ) يعني قبل ذهابك للحام مباشرة
اطلبي من اللحام كيلو لحم غنم (مشفي ) احمر خالص ) وراقبية اثناء عملية ازالة الدهون
( يمكن استخدام لحم العجل) لكن سوف تكون دسمة جدا
الان اخلطي البرغل مع كيلو اللحم و البصلة و اجعلي اللحام يفرمهم مرتين فرم ناعم
او بامكانك اذا كان لديكي مفرمة عمل هذه المهمة بالمنزل
افرمي ك اخر من اللحم لعمل العساج (ايضا لحم منزوع الدهن )
بعد عمل العساج و اضافة البصل له ، قومي بتبهير العساج بالملح والفلفل ( البهارات مسئلة شخصية )
الان قومي بتحمير الصنوبر بقطعه زبدة و قلبي بأستمرار .. حتي يصبح اشقر غامق
ثم اضيفيه للعساج
الان قلبي الخليط الخاص ب ك البرغل مع ك اللحم جيدا في وعاء واسع واضيفي البهارات (ملح قلفل - بهارات خليجية - او بهارات خاصة بالكبة ) و قلبي و قلبي جيدا ، ثم شوفي الملح اوكيه ولا ايه الحكاية
خذي قطعه صغيرة من العجينية ( مقدار واحد لكل الكبة ) يعني عارفة حبة جوز الهند الكبيرة - تقريبا كده
خلي معاكي طبق به ماء علشان تبلي ايدك بأستمرار
و كوري العجينة بأيدك .. بعدين اعملي حفرة و تكون العجينة طوليةالشكل مش دائرة ... ضعي بعض العساج
و بلي يدك مرة اخري و ابدئي بتسكير الكبة .. كرري العملية حتي انتهاء الكمية
و من ثم قومي بحفظ الكبة بالثلاجة حوالي ساعة قبل الاستعمال
و في زيت غميق و نظيف قومي بتسخينة ثم اضيفي حبات الكبة على نار متوسطة ثم اخفضي الحرارة بعض الوقت ثم اعيدي الحرارة للدرجة المتوسطة مرة اخري.. حتي تحمر حبات الكبة
تجنبي عملية التقليب حتي يتغير اللون
بعد انتهاء عملية القلي ضعي حبات الكبة على ورق ماص للزيت
و تقدم باردة